Hartyáni szakácskönyv

A könyv borítója

Az utóbbi évtizedekben számos, különféle településen működő helyi közösségnek köszönhetően sok mindent megmentettek a sváb múltból. Így jelenhettek meg többek közt olyan könyvek is, amelyek helyi énekeket, mondókákat, szokásokat, nyelvjárási szavakat vagy archív fotókat tartalmaznak, illetve mutatnak be, megmentve azokat a jövő számára, egyben a kíváncsi olvasóközönséget is megörvendeztetve. Ezekhez sorolhatóak azok a szakácskönyvek is, melyek nemcsak recepteket, hanem egykori helyi vonatkozású étkezési szokásokat is dokumentálnak. Gyakran az a nagy kérdés, mit tudunk még vajon a múltból mindennapjainkba átemelni, hogyan tudjuk megélni magyarországi német identitásunkat? Az eltűnőben lévő nyelvjárást már nem lehet visszahozni, a viselet mindennapossá tétele szintén irreális gondolat. Egykori ételeket viszont sokkal könnyebben varázsolhatunk a tányérunkra, ez magyarázza ezen szakácskönyvek népszerűségét is. Nem is csoda, hogy ezek a könyvek szinte a megjelenésekor elfogynak.

 

Ugyanez történt a 2000-es években az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola által kiadott szakácskönyvvel is. Mivel hamar elkapkodták, az olvasóközönség részéről nagy igény keletkezett a további példányokat illetően. Ennek kapcsán döntött a helyi német nemzetiségi önkormányzat egy, az újhartyáni étkezési szokásokat is bemutató szakácskönyv kiadása mellett. A gondos gyűjtőmunkát követően a 2012-ben a Hartyánfeszt nevű sváb gasztronómiai és kulturális rendezvény keretében mutatták be az új kiadványt. A könyv létrejöttében Lauter Antal és Majer György működtek közre, a gyűjtő- és szerkesztőmunka pedig Tölli Andreának köszönhető. A recepteket ételekről készült igényes fotók illusztrálják, Surman Edit keramikus műveiről készültekkel kiegészülve.

A szakácskönyv mintegy száz, a településre jellemző receptet tartalmaz. Ezek közt sok olyat is találunk, melyeket hasonlóan készítettek el más magyarországi német településen is. A könyvben különféle levesek, húsételek, főzelékek, tésztafélék, illetve számos ízletes sütemény receptjét is megtalálhatjuk. A legtöbb ételre jellemző – a magyarországi német ételeknél megszokott – olcsó, gyors és egyszerű elkészítés. Az utolsó 16 oldalon az újhartyániak étkezési szokásairól olvashatunk. Itt derül ki többek közt az is, hogy melyik munkanapon fogyasztottak Újhartyánban húst, milyen ételeket ettek hétvégén, hogyan zajlott egy disznóvágás, vagy mi került a karácsonyi vagy a lakodalmas asztalra. A 2012-ben kiadott könyv annyira jól sikerült, hogy – szélesebb közönséget megcélozva – 2016-ban kiadták annak német fordítását is.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik nemcsak egy receptgyűjteményt, hanem egy, az újhartyániak étkezési szokásairól készült, igényesen illusztrált könyvet szeretnének olvasni.

Tölli Andrea (Szerk.): Hartyáni szakácskönyv
Újhartyán : Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2012.
85. o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu