Hartmann Miklós: Örömóda

A könyv borítója

Hartmann Miklós első, A széna illata című könyvét 2017-es megjelenését követően országszerte különböző fórumokon mutatták be. A regényt, mely 1952-ben, a szerző születésével ér véget, nagyon jól fogadta a közönség. Hartmann Miklóst az olvasói visszajelzések folytatás megírására ösztönözték, így meg is született második műve Örömóda címmel.

 

 

 

 

 

 

 

A könyv címe a Beethoven által megzenésített költeményre utal, dallama az Európai Unió himnuszaként is ismert. Ez a címválasztás a szerző részéről egyáltalán nem véletlenszerűen történt. Műve túlnyomórészt a hidegháború idején játszódik, a cím így a határok nélküli Európa iránti vágyat is jelképezi. Egy ilyen Európa háború utáni azonnali létrejötte sok embert mentett volna meg a szenvedéstől.
A regény szinte csak az elbeszélt idő szempontjából folytatása a szerző első művének. A történet a második világháború végén, a magyarországi németek elűzetésének idején veszi kezdetét. A mű már nem a Hartmann családról szól, és csak részben játszódik az első regény helyszínén, Környén. Még egy további egyezőség ugyanakkor a két írás közt, hogy a főszereplő és annak családja is magyarországi német származású.
Az 1945 utáni eseményeket ebben a regényben a szerző egy olyan szerelmi történetbe ágyazta, melyben csak a politikai és fizikai környezet tükrözik az akkori realitást. A főszereplővel történt kitalált események ugyanakkor nagyon valóságosnak hatnak, ezek több, magyarországi némettel folytatott interjú és a témában való különféle kutatás alapján születtek meg. A végeredmény pedig egy olyan kitalált történet, melyen keresztül több ezer, házából vagy hazájából kiűzött magyarországi német sorsa bontakozik ki.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egy könnyen emészthető, izgalmas regényt olvasni és egy elűzött magyarországi német szerelmi történetén keresztül a kor viszonyait megérteni.

Hartmann Miklós: Örömóda
Nagykanizsa : Magánkiadás, 2019.
237 o.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu