Nagymamáink ételei 2

A könyv borítója

„Vajon mit főzzek ma?” Ezt a kérdést biztosan gyakran teszi fel magának egy mai háziasszony. A magyarországi németeknél ehhez hasonló kérdés a „nagymamák idejében” valószínűleg sosem merülhetett fel. Akkoriban a hét bizonyos napjain meghatározott ételeket főztek, így például Mohács környékén a hétfő a tésztanap, a szerda pedig a húsnap volt. Nem messze Mohácstól található Geresdlak is, ami az országosan híressé vált, évente megrendezett gasztronómiai rendezvényéről, a Gőzgombóc Fesztiválról is nevezetes. A helyi német önkormányzat 2017-ben Nagymamáink ételei címmel receptgyűjteményt adott ki, mely szintén megtalálható a Magyarországi Németek Könyvtárának gyűjteményében. A kiadványban természetesen a nevezetes gőzgombóc elkészítésének titkairól is lerántják a leplet. A gyűjtemény sikeres fogadtatásán felbuzdulva adták ki 2018-ban a Nagymamáink ételei 2 című receptkönyvet.

 

 

 

 

Ahogyan az első kiadványban, úgy itt is ételfajtánként osztották fel a recepteket, a levesek, főételek és desszertek külön csoportba kerültek. Ezek az ételek viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthetőek. Az alapanyagok és az elkészítés módja – ahogy a sváb ételeknél általában – költséghatékony és egyszerű, ízletes és tápláló végeredménnyel. A könyv készítőinek célja az volt, hogy a településre és annak környékére jellemző recepteket gyűjtsenek. A híres stifolder szalámi elkészítésének módja például a „Disznóvágási folyamatok” rész receptjei közt található. Geresdlaki nevezetesség még a különleges mézeskalácsfalu-kiállítás, ahol a településen található házak és középületek varázsolják el a látogatót. A mézeskalács elkészítésének módja mellett a könyvben megtaláljuk a mézeskalácsház készítésének folyamatát is. További különlegesség, hogy a gyűjtemény utolsó oldalain a kiállításról képek, sőt még gyermekmondókák is helyet kaptak.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egyszerűen és olcsón valami finomat elkészíteni, megismerkedve közben Geresdlak gasztronómiai különlegességeivel is.

Omas Speisen 2
Nagymamáink ételei 2
Összeállította: Schulteisz Józsefné, Reith Ivett, Schulteisz Anna Geresdlak : Német Önkormányzat, 2018.
53 o., Ill.
Nyelv: magyar – német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu