Johann Eimann: Der Deutsche Kolonist

A könyv borítója

Johann Eimann Der Deutsche Kolonist (A német telepes) című könyve egy az Újszivác és környékéről íródott pótolhatatlan korabeli tudósítás a németek betelepítéséről. Egyike az utókorra maradt eredeti forrásoknak melyek egyben a legértékesebb kordokumentumok közé sorolhatók. A Donaudeutsche Landsmannschaft e. V. által Speyerben 2013-ban kiadott 5. kiadás azonban nem csak az eredeti, 1822-ben fraktúrírással nyomtatott művet tartalmazza*.

 

 

 

 

 

 

A könyv három részből áll. Az elsőhöz, mely az eredeti, Pesten fraktúrírásban kiadott Eimann művet is tartalmazza, tartozik a mai szemmel már könnyen olvasható, latin betűkkel nyomtatott autobiográfia, Eimann három levele, illetve további megjegyzések is.
Eimann életéről és munkásságáról részletesebben a második részben olvashatunk. Szintén itt találalható egy általa összeállított telepeslista is a kivándoroltak településeinek felsorolásával. Ebben fel van tüntetve a mai politikai felosztásnak megfelelően az az ország, illetve közigazgatási terület is, ahol a település ma található.
A szerkesztők a harmadik részt a Johann Eimann-plakett díjazottjainak szentelték egy-egy rövid laudációval.

A könyv nem csak történészeknek, családkutatóknak lehet értékes kincsesbánya. Ugyanúgy hasznos lehet nyelvészeknek, akiknek a kutatásaikhoz szükségük van a korabeli írásokra, de akár a történelem szerelmeseinek is, akik többet szeretnének megtudni az akkori viszonyokról.

Johann Eimann: Der Deutsche Kolonist
(A német telepes)
Speyer : Donaudeutsche Landsmannschaft e. V. in Rheinland-Pfalz, 2013.
173 o.
Nyelv: német

 

*Az Imedias Kiadó gondozásában 2016-ban megjelent az eredeti német fraktúr latin ábécére átírt változata és annak magyar nyelvű fordítása egy kötetben. Ez a kiadvány szintén állományunk részét képezi.

 

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu
Honlap: www.bibliothek.hu