Henrik Bispinck/Katharina Hochmuth (Hg.): Flüchtlingslager im Nachkriegsdeutschland

A könyv borítója

A Stiftung Berliner Mauer által kiadott szakkönyv olvasásával széleskörű képet kaphatunk a második világháború utáni Németország menekülttáborainak körülményeiről. Ezek az eredetileg csak átmeneti időre tervezett, ideiglenes szállások az akkori Nyugat- illetve Kelet-Németországban milliónyi német – köztük több tízezer magyarországi német – első otthonát jelentették az új hazában. Ez az időszak gyakran több évet ölelt fel és a teljesen más kulturális és társadalmi miliőbe való beilleszkedést szolgálta.

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy az némely személyes beszámolóból ismert, gyakran adódtak konfliktusok és volt feszült a helyzet a menekültek és a helyi lakosok között. Ezt a helyiek lakásaiba való kényszerbeutalások is eredményezhették. 1946 után egyre nehezebbnek bizonyult a menekülteket magánembereknél elszállásolni. A már létező első-, átmeneti- és karanténtáborok mellett szabályszerű, állandó táborok létesültek. Az átmeneti szállások kezdetben a volt koncentrációs táborok területén, gyakran egyszerű sátortábornak, végül állandó, szilárd anyagból készült lakhelyeknek épültek. A részletes leírások, nemcsak a táborok történetével is felépítésével ismertetik meg az olvasót, hanem a lakók életével is.

A kötet mindenkinek hasznos lehet, aki szakszerű leírást szeretne kapni ezekről a táborhelyekről, melyek sok magyarországi német túlélését szolgálták az új hazában.

Henrik Bispinck/Katharina Hochmuth (Szerk.):  Flüchtlingslager im Nachkriegsdeutschland (Menekülttáborok a háború utáni Németországban)
Berlin: Ch. Links Verlag, 2014.
316 o. : Ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu