A bakonyi németek egyházi népénekei

A 2.kötet borítója

A négy füzetből álló kiadvány a bakonyi németek egyházi népénekeinek egy igen nagyszerű és értékes összeállítása.

 

 

 

 

 

 

 

Heilig Ferenc és Pfeiferné Takács Hajnalka a kották lejegyzőjével, Bauernhuber Andorral együtt gyűjtötték és dokumentálták az énekeket. A munka Városlőd szűkebb környezetében, Tótvázsonyon, Gannán, Döbröntén és Ajkarendeken folyt. A dalokat eredeti formájukban mindeddig csupán idős emberek énekelték, ezúttal viszont nyomtatott formában hagyományozódnak az a nyomtatott verziónak köszönhetően az utókorra. Az énekekhez kotta is tartozik ezzel megőrizve azok dallamát, A szentmise menetét is részletesen lejegyezték, továbbá az első és a második kötetben rövid leírást találunk az egyházi ünnepekről. A négy kötet énekei a liturgikus év szerint vannak felosztva. Az első füzet az adventi-karácsonyi időszak énekeit, a második a böjti, húsvéti, pünkösdi és úrnapi időszakot tartalmazza, a harmadik  miseénekekből, dicsőítő, hálaadó, esküvői, gyász és hősi énekekből, a negyedik pedig szentségimádási, Jézus- és Mária-énekekből áll.

Az összeállítás a Veszprém megyében élő magyarországi németek keresztény életének anyanyelven történő gyakorlásához és annak újjáélesztéséhez kíván hozzájárulni, de az ország más területén élő hívek számára is hasznos lehet.

A bakonyi németek egyházi népénekei (Kirchengesänge der Deutschen im Bakonyer Wald)
Veszprém : Deutsche Nationalitäten-Selbstverwaltung im Komitat Wesprim, 2015.
1. – 4.kötet
1. kötet: Advent- und Weihnachtskreis 97 o.
2. kötet: Gesänge zur Fastenzeit, zu Ostern Pfingsten und Fronleichnam 98 o.
3. kötet: Messgesänge, Lob-, Dank-, Ehe-, Trauer- und Heldenlieder 87 o.
4. kötet: Sakraments-, Jesu- und Marienlieder 83 o.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu