Horváthné Miszlai Katalin: Ungarndeutsche Volksbräuche in Kimling und Kier

Sok értékes alkotás van a diplomadolgozatok között, sajnos azonban a többségük nem hozzáférhető a nyilvánosság számára. Szerencsés kivétel Horváthné Miszlai Katalin eredetileg 1995-ben benyújtott munkája, amelyet 2001-ben a paksi német önkormányzat segítségével kiadtak.

A szerzőnő kutatása tárgyául Dunakömlőd és Németkér településeket választotta, mert iskoláskora jelentős részét Dunakömlődön töltötte, és Németkér, a szomszéd falu sok tekintetben hasonló hozzá. Írásos források Roger Schilling 1933-ban megjelent, a helységek betelepítéséről szóló publikációján kívül nemigen álltak rendelkezésre. Horváthné Miszlai Katalin ezért elsősorban személyes kutatására támaszkodott, főleg a községek idősebb lakóival készített interjúkra.

Az egymástól 20 km távolságra lévő falvak szokásai szinte azonosak, mivel ugyanabban az időben, ugyanarról a területről Németország nyugati feléről származó telepesek népesítették őket be. A könyv nem külön tárgyalja a hagyományokat, csak a különbségekre hívja fel a figyelmet. A függelék számos archív fotót közöl, sajnos elég rossz minőségben. Emellett megtalálhatók benne a falvakban énekelt népdalok szövegei és kottái is.

A kötetet mindazoknak ajánljuk, akik jobban meg szeretnék ismerni a tolnai régió magyarországi német szokásait. Csupán a kiadvány külcsínje hagy kívánnivalót maga után, de fontosabb, hogy az érdeklődők hozzáférhetnek a dolgozathoz.

Horváthné Miszlai Katalin: Kimlinger und Kierer ungarndeutsche Volksbräuche, die im Leben als Schicksalswende gelten
(Dunakömlődi és németkéri magyarországi német népszokások, melyek az élet sorsfordulóihoz kapcsolódnak)
Paks : Német Nemzetiségi Önkormányzat Paks, 2001.
96 o. : ill.
Nyelv: német