Dr. Kis-Tóth Lajos – Dr. Tamás Edit (szerk.): Volt egyszer egy Józseffalva

 

A könyv borítója

A magyarországi németek betelepítése kapcsán többnyire a Sváb-Törökország, a Budai-hegyvidék vagy a Bácska ugrik be. Ugyanakkor a 18. században más területeket is németekkel népesítettek be. Az ebben a kötetben tárgyalt helység, Józseffalva például a tokaji régióban fekszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Józseffalvát hiába keresnénk a térképen: az egykori sváb falu 1912 óta Sárospatakhoz tartozik. De még mindig él az idősebbek emlékezetében és e 2006-os publikációnak köszönhetően nem is merül feledésbe. Ha egy község elveszíti önállóságát, könnyen előfordulhat, hogy lakói identitása is elveszik. E könyv egyik feladata, hogy ez ne történjen meg.

A mű történelmi bevezetővel közelíti meg a témát, amelyből a tágabb értelemben vett környék német betelepítéséről is tájékozódhatunk. A kötet nagyobbik része szociológiai és gazdasági szempontból vizsgálja Józseffalvát. Emellett ír az oktatásügyről és néhány oldalon a szokásokat is megemlíti. Külön fejezet foglalkozik az elmagyarosodással, számos statisztikával és anyakönyvi adattal alátámasztva azt.

A kiadványt mindenkinek ajánljuk, akik szívesen olvasnak helytörténeti kiadványokat, különösen azonban Józseffalva mai lakóinak.

Dr. Kis-Tóth Lajos – Dr. Tamás Edit (szerk.): Volt egyszer egy Józseffalva
Sárospatak, EKF Líceum Kiadó, 2006.
346 o. : ill.
Nyelv: magyar