Ute Michailowitsch – Mirona Stanescu – Gabriella-Nóra Tar (szerk.): Grenzüberschreitungen

A könyv borítója

Nem sokszor fordul elő, hogy gyakorló oktatók és hallgatók ugyanazon konferencián tartanak előadást, noha ez mindkét oldal számára gyümölcsöző lehet. Ez a kötet egy ifjúsági és gyermekkultúráról szóló kolozsvári konferencia anyagait tartalmazza, melyen a jövő tanárai is szót kaptak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár a kötet alcíme könnyen elriaszthatja az olvasókat, a tanulmányok laikusok számára is érthetők, a problémákat pedig, melyekkel foglalkoznak, minden tanár és szülő jól ismeri. A cikkekből megtudhatjuk, hogyan lehet a zenét, a film- vagy színművészetet a németnyelv-oktatás keretében közelebb hozni a gyerekekhez, bemutatnak működő példákat is. A könyv utolsó részében három ezen témákat továbbgondoló kiadványt ismertetnek.

A legtöbb szöveg a kolozsvári egyetem tanáraitól és diákjaitól származik, ennek ellenére a bennük ismertetett módszerek Románián kívül is használhatók, a leírt már működő projektekből is lehet ihletet meríteni.

A konferenciakötetet elsősorban némettanároknak szánták, de ez nem jelenti azt, hogy más szakok esetében nem lehet hasznosítani az ötleteit.

Ute Michailowitsch – Mirona Stanescu – Gabriella-Nóra Tar (szerk.): Grenzüberschreitungen. Didaktische Anregungen durch interdisziplinäre Seminare mit deutschsprachigen Lehramtsstudierenden
(Határátlépések. Didaktikai javaslatok némettanár szakos hallgatókkal közös interdiszciplináris szemináriumokról)
Kolozsvár : Verbum, 2009.
159 o.
Nyelv: német