Anneliese Kitzmüller, Martin Graf (szerk.): Kinder während der Vertreibung

A könyv borítója

Csaknem 70 év telt el a kitelepítés óta: a történelemtudomány a 24. órában van, hogy az oral history eszközeivel tárja fel a kérdést. Ez a kötet olyan szemtanúk emlékezéseit tartalmazza, akik gyermekként élték át az eseményeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két szerkesztő előző könyve asszonyi sorsokkal foglalkozott. Talán még védtelenebbek voltak azonban a kicsik, akik még csak nem is értették, mi történik körülöttük. Ebben a kiadványban tizenkét akkori gyermek tekint vissza a kitelepítés idejére. Mindegy, hogy a Szudéta-vidékről vagy Bukovinából származtak, hogy valamivel idősebbek vagy fiatalabbak voltak, valószínűleg életük ez volt a legnehezebb időszaka volt ez, amely egész biztosan meghatározta későbbi életüket.

Nem várhatunk objektivitást az ilyen szövegektől, mégis jóval közelebb hozzák számunkra a sorcsapásokat, mint a levéltári források vagy a csupasz statisztikák feldolgozása, hiszen olvasásuk érzelmeket vált ki az olvasókból.

Mindazoknak ajánljuk a könyvet, akik száraz összefoglalások helyett inkább a történelem emberi oldaláról szeretnének olvasni.

Anneliese Kitzmüller, Martin Graf (szerk.): Kinder während der Vertreibung (Gyermekek a kitelepítés idején)
Wien : Medienvielfalt, é. n.
182 o. : ill.
Nyelv: német