Bruno B. Reuer: Zoltán Kodálys Bühnenwerk “Háry János”

A könyv borítója

Kodály Zoltán egyike a külföldön legismertebb magyaroknak . Elsősorban zenepedagógiai munkássága miatt, de csaknem ilyen jelentősek népdalgyűjtései és -feldolgozásai is. Bruno R. Reuer monográfiája a Háry János című daljáték gyökereivel foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

 

A könyv elsősorban a az egyes dalok eredetét, népzenei előképeit vizsgálja. Számos kotta található benne, a daljátékéi és népdalokéi is. Bár a kiadvány túlnyomó része zenei tárgyú. a laikusok számára talán az utolsó előtti fejezet az érdekesebb, amely a “miles gloriosus”, azaz a hetvenkedő katona motívumát követi végig az ókortól a 20. századig. A könyv utolsó része a hős kalandjait meséli el.

A könyv elsősorban a zeneértők számára egy gyöngyszem, de azoknak is ajánljuk, akik nem értenek annyira a dalművészethez, de kedvelik a nagyot mondó vitéz történetét.

Bruno B. Reuer: Zoltán Kodálys Bühnenwerk “Háry János”. Beiträge zu seinenv volksmusikalischen und literarischen Quellen. (Kodály Zoltán Háry János című színműve. Írások népzenei és irodalmi forrásairól
München : Dr. Dr. Rudolf Trufenik, 1991.
(Studia Hungarica, 37.)
208 o.
Nyelv: német