Horst Fassel (Hg.): Pannonien vermessen

A könyv borítója

Napjainkban sokat hallunk arról, hogyan ítélik meg más európai országok Magyarországot. Kevésbé ismert azonban, hogy előző korokban miként írták le hazánkat. Ebben a könyvben olyan irodalmi szövegeket találunk, amelyek visszatükrözik az adott korszak Magyarország-képét

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horst Fassel, a könyv szerkesztője 1942-ben, Temesvárott született, 1982-ben emigrált az NSZK-ba, ahol többek között a Banater Post főszerkesztőjeként vált ismertté. Kevésbé örömteli figyelmet kapott, amikor megvádolták, hogy a Securitate önkéntes ügynöke volt.

A kiadvány három tematikus részre van tagolva: az első szövegei a magyar történelemmel foglalkoznak, a második szekció híres személyiségekkel, míg a harmadikéi a magyarországi élettel és az ország lakóival. A szerzők között Ekkehardtól Hans Sachson át Thomas Mannig a német művelődéstörténet számos fontos alakját megtalálhatjuk.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik kíváncsiak, hogyan látták az irodalmárok a “Duna menti országot”.

Horst Fassel (szerk.): Pannonien vermessen. Ungarnbilder in der deutschen Literatur von Ekkehard IV. bis Siegfried Lenz (Pannónia megméretve. A német irodalom Magyarország-képei Ekkehard IV-től Siegfried Lenzig)
Stuttgart : Ungarisches Kulturinstitut, 2004.
(Miteinander. Schriftenreihe des Ungarischen Kulturinstituts Stuttgart, 2.)
423 o. ; ill.
Nyelv: német