Terézia Mora: Alle Tage

A könyv borítója

Terézia Mora, a napjainkban a német nyelvű irodalom elitjéhez tartozó írónő, 1971-ben Sopronban született és a rendszerváltozáskor hagyta el Magyarországot. Sokkal többet nem árul el hátteréről és német írónak vallja magát. Első regénye, az Alle Tage hőse is migrációs háttérrel bír.

 

 

 

 

 

 

 

 

A főhős, Abel Nema 33 éves és egy meg nem nevezett délkelet-európai országból (feltételezhetően Jugoszláviából) származik, ahol polgárháború dúlt. A fiatal Abel Németországban új hazára talált, de ez nem vált az otthonává: mivel országa egyetlen utódállamának sem polgára, a kiutasítás fenyegeti. Boldogtalan marad, amin kiváló nyelvi készsége sem változtat.

Terézia Mora, aki Magyarországon főleg Esterházy-, Parti Nagy- és Zilahy-fordításairól vált ismertté, a kritikák szerint a regényben megragadja a migránslét esszenciáját. A mű elnyerte a Mara Cassens Díjat, a Berlini Művészeti Díjat, a Literatour Nord Díjat és a Lipcsei Könyvvásár díját.

A könyvet a színvonalas irodalom kedvelőinek ajánljuk, amennyiben nem riadnak vissza a depresszív világképtől.

Terézia Mora: Alle Tage (Minden nap)
München : Luchterhand, 2004.
430 o.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu