Kalász Márton: Téli bárány

A könyv borítója

Kalász Márton, a Magyar Írószövetség egykori elnöke egyike a legelismertebb magyarországi német szerzőknek. A Téli bárány egy soknemzetiségű környezetben magyarországi német sorsokat bemutató regény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műveit magyarul író Kalász a magyarországi német történelem egyik legzűrzavarosabb szakaszát választotta témájául. A baranyai Mess és Probst családok története az 1930-as és 1950-es évek között játszódik: a Volksbund, a háború a kitelepítés hatottak életükre. Bár vannak, akik a regényt Kalász élettörténeteként értelmezik, a könyv többször is hangsúlyozza, hogy fikcióról van szó.

A műnek két narrátora van, egyikük a Mess család fiúgyermeke, másikuk egy harmadik személyű elbeszélő. A két perspektíva kiegészíti egymást, ahogy a két eltérő sorsú család sorsa is. A Téli bárány nem csupán jelentős magyarországi német regény, hanem a magyar irodalom remekműve is.

A regényt Kárpáti Pál német fordításában 1992-től a német nyelvű közönség is olvashatja, így már egy szélesebb publikumot is elér.

A könyvet minden irodalomkedvelőnek ajánljuk, különösen azoknak, akik érdeklődnek a magyarországi német történelem iránt.

Kalász Márton: Téli bárány
Budapest : Magyar Napló ; Írott Szó Alapítvány, 2004.
272 o.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu