Marchut Réka, Tóth Ágnes (szerk.): A magyarországi németek II.

Könyvajánlónk tárgya e héten egy tanulmánykötet, melyet két, magyarországi német körökben is ismert kutató és történész, Marchut Réka és Tóth Ágnes, jegyez.

A magyarországi németség történetét bemutató kétkötetes mű első része a középkortól a 18. század végéig hivatott vizsgálni a német anyanyelvű népcsoportok történetét. E második rész a német nemzetiség társadalmi integrációjának, részbeni asszimilációjának, nemzeti öntudatra ébredésének, kisebbségi népcsoporttá alakulásának másfél évszázada után a jogfosztottság, jogkorlátozás éveit, majd az itthon maradt német kisebbség beintegrálódásának körülményeit mutatja be. A kötet történeti bevezetője és a források ezeket a sorsfordító helyzeteket és az azokhoz vezető utat világítják meg. A németség – mint ahogyan a többi hazai nemzetiség – helyzetét és gondolkodását a magyar és az anyanemzeti eszme egyszerre befolyásolta. A magyar állam területén élő németek is keresték önazonosságukat: ki a magyarságba való beolvadásban, ki a Németországhoz való közeledésben látta a jövőt. A 20. század azonban a németek számára is traumák sorát jelentette. Az első világháborút követően az országban élő németség jelentős része több utódállamba került. A Magyarországon maradt németek egy része az 1930-as évekre elégedetlenné vált kisebbségi jogaik érvényesítésének lehetőségeivel. Ez is oka volt későbbi radikalizálódásuknak. A második világháborút követően kollektív büntetést elszenvedett a németség a deportálások, internálások, földelkobzások, majd kitelepítések révén. Az itthon maradók évekig másodrendű állampolgárként éltek. Az 1960-as évektől ugyan szabadabban használhatták nyelvüket, de csak a rendszerváltozás hozta el számukra a nemzet(iség)i önazonosság kiteljesedését. 

Az itt bemutatott kötet két részből áll, az elsőben a két történész értekezéseit olvashatjuk. Marchut Réka írásai a „hosszú” 19. század történéseivel és a magyarországi németséggel foglalkoznak, míg Tóth Ágnes az 1920 és 1990 közötti időszakot vizsgálja. A könyv második felében a német nemzetiség XIX. és XX. századi történelmére legjellemzőbb dokumentumokat válogatták össze. Itt a korabeli sajtóban megjelent cikkek és tanulmányok mellett mindezidáig ismeretlen, még publikálatlan iratok is helyet kaptak. 

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik a magyarországi németek történetét dolgozzák fel, ill. tanulmányozzák, ugyanis a hiteles, korabeli források révén mélyebb ismeretekre tehetnek szert.

Szerk.: Marchut Réka, Tóth Ágnes
A magyarországi németek. II. Kötet: A modern nacionalizmus kialakulásától a rendszerváltozásig (1790-1993)
Budapest: Magyar Nemzeti Levéltár, 2022
264 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu