Klotz Mária: Évszakfüzér

A héten Klotz Mária magyarországi német író- és költőnő a pandémia ideje alatt keletkezett verseskötetét mutatjuk be a Magyarországi Németek Könyvtárának állományából.

Klotz Mária Dorogon született, de gyermekkorának nagy részét már Pilisszentivánon töltötte, ahol bátyjával, Klotz Miklós magyarországi német íróval együtt sváb és magyar hagyományok egyvelegében nevelkedtek. Szeretetteljes gyermekéveket töltött el itt, verseiben is gyakran feldolgozza a szép emlékeket, az őt ért hatásokat. Később saját családjával is itt telepedett le. Édesanyja mindig felhívta a figyelmét a szépre és a jóra, sokat énekelt, mesélt gyermekeinek, játszott velük, rengeteg időt töltöttek a szabadban együtt és megszeretette velük a zenét, a művészeteket és a könyveket. Napjainkban a tanítás mellett az írás és az újságírás határozza meg Klotz Mária mindennapjait. Hobbijainak élve szeret fényképezni, gitározni és énekelni, utóbbi hatásait ebben a kötetben különösen érezhetjük.

Az Évszakfüzér című könyvben a művészetek egymásra gyakorolt hatása elevenedik meg az olvasó előtt. A kötetben a szerzővel együtt mi is végigtáncolhatunk az évszakok különböző dallamain és ritmusain. Ezt a hatást a szavak játékával és a különböző versformák váltakozásával éri el. A hagyományos rímes verselés mellett a szabad versformát is előnyben részesíti, gyakran díszíti sorait alliteráció, de a rövid versformák mint a haiku, az apeva vagy a pundurka is helyet kapnak költészetében. Minden fejezetet keretbe foglalva tálal, ezeket az adott évszakról alkotott rövid prózai gondolatmenettel vezet fel. Terjedelmében kiemelkedik a tavaszról szóló, mely az írónő bevallása szerint számára a legszebb évszak, emellett 2020 tavasza mindannyiunk számára a szokásostól eltérően alakult a járványhelyzet miatt, így hangulatában is vegyes érzéseket hordoz. Különlegessége a kötetnek a zenék ihlette versek, melyek könnyebb megtalálása érdekében az adott vers oldalán egy QR-kód került elhelyezésre, amely a dal YouTube-linkjére mutat. Így egy összművészeti katarzist is nyújt ez a kötet. 

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik az írónőhöz hasonlóan az évszakok folytonos váltakozásain és a természet változásának örök körforgásán inspirálódva keresik saját belső rezdüléseiket, mindennapjaik ritmusát.

Klotz Mária: Évszakfüzér
Pilisszentiván – Miskolc: Magánkiadás, 2020
171 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu