Klang der Heimat

A héten egy az Európában fellelhető nyelvjárásokról szóló kötetet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Érdekes gondolat, hogy van-e az otthoni tájnak hangja, csengése. Ne a megszokott zajokat és neszeket értsük ezalatt, hanem azt, hogyha épp a világot járjuk és megüti a fülünket egy ismerős hanglejtés, szófordulat, amikről tudjuk, hogy sehol máshol, csak szülőföldünkön hallottuk korábban, akkor egy kicsit haza is érkezünk lélekben. De ugyanígy van ez mások dialektusának felismerésével is, mert beszédünk rengeteget elárul származásunkról.

Ebben a könyvben azokat a kelet-európai nyelvjárásokat gyűjtötte össze Jens Baumann, Lars-Arne Dannenberg és Matthias Donath, melyek 1945 után a kényszertelepítések hatására eltűntek. Mindössze Felső-Szilézia, Magyarország, Románia, Oroszország és Kazahsztán az, ahol még vannak nagyobb, német nyelven beszélő közösségek.
Ilyen dialektus például a pomerániai, a kelet-porosz, a sziléziai, a kasubi, a szudétanémet, a Duna-menti sváb, az erdélyi-szász vagy az oroszországi német.

Minden nyelvjárásnak egy külön fejezetet szenteltek, melyben bemutatják az adott tájnyelv eredetét, jellemzőit, fellelhetőségét és jelenét. Szemléltetésképp pedig illusztrációt és egy-egy vers dialektusban és irodalmi németben írt változatát is közölték.

Ajánljuk ezt az olvasmányt a kutatószellemű érdeklődőknek, akik érzékeiket kihegyezve járnák vagy éppen járják a világot ismerős csengésű szófordulatok után kutatva.

Klang der Heimat. Den Mundarten im östlichen Europa gelauscht
(A haza csengése. A kelet-európai nyelvjárások meghallása)
Szerk.: Jens Baumann, Lars-Arne Dannenberg, Matthias Donath
Königsbrück : Via Regia Verlag, 2023
158 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu