Hanák Ottóné Braun Margit: Anyám konyhája

A könyv borítója

Ahogyan az alvás és a lélegzés, úgy az evés és az ivás is az emberi élet alapvető szükségleteihez tartoznak. Így nem csoda, hogy a tűz „megszelídítését” követően szinte azonnal megszületett a szakácsművészet, mely napjainkig sem veszített népszerűségéből, sőt. Jól tükrözi ezt a különféle magyarországi német gasztrofesztek, valamint a helyi főző- és sütőtanfolyamok látogatottsága is. Ezek révén igen szemléletes és hatékony módon kerülnek átadásra az idősebbek hagyományai, melyeket gyakran különféle receptes könyvekben dokumentálnak. Szerencsére az utóbbi évtizedekben több hasonló kiadvány is megjelent, melyek egyben magyarországi német múltunk egy igen fontos darabját is őrzik.

 

 

 

 

 

Könyvtárunk állományában található Hanák Ottóné született Braun Margit munkája is. Az Anyám konyhája kézirata már 1994-ben elkészült, kiadásra viszont – anyagi okokból – csak 2004-ben került. A könyv hátsó borítóján levő recenzióból pedig kiderül, hogy a szerző 1926-ban született Németkéren, tehát a könyv megjelenésekor már 78 éves volt. Ezzel a könyvvel mintegy „gasztronómiai időutazásra” indulhat az olvasó: a szerző a gyermekkorára emlékezve az 1930-40-es évekbeli Németkérre kalauzol bennünket. A könyv több mint 250 receptet tartalmaz. Számos más magyarországi német településre jellemző, ugyanakkor helyi jellegzetességeket is találhatunk a különféle levesek, húsételek, főzelékek, tésztafélék, illetve ízletes sütemények leírásában. Az ételek kapcsán a manapság oly divatos, kulináris, szinte művészi illusztrációt azonban ne várjon az olvasó. A könyvben kizárólag fekete-fehér felvétel található, melyek közül több a szerzőről, ételkészítés közben készült. A leírásokból gyakran hiányoznak a pontos mennyiségek, így nem kifejezetten kezdőknek szóló szakácskönyvvel van dolgunk. A szerző inkább az ételek elkészítésének kis történeteit, annak különlegességeit írja le. Az olvasó tehát nemcsak a helyi konyha jellegzetességeit ismerheti meg, hanem bepillantást nyerhet a korabeli mindennapokba is. Többek közt megtudhatjuk azt is, hogy – ahogyan az Bóly, Dunaszekcső vagy Györköny kapcsán köztudott – Németkéren is minden német parasztgazda rendelkezett présházzal. Az itteni pincefalut Neuriss-nek nevezték. Talán vannak néhányan, akik idősebbektől tudják, hogy annak idején a sváb gazdák nemcsak bort készítettek, hanem a forró nyári napokra sört is főztek. Erről – a feltehetően sokaknak szokatlan – dologról szintén olvashatunk a könyvben. A könyvet 2008-ban német nyelvre is lefordították, ami a magyar kiadás mellett szabadon hozzáférhető az interneten.

Ezt a szakácskönyvet mindazoknak ajánljuk, akik bizonyos szinten már jártasak a főzés tudományában, illetve egy mesés gasztronómiai időutazásra indulnának a korabeli sváb Németkérre.

Hanák Ottóné Braun Margit: Anyám konyhája. Sváb ételek humorral, néprajzzal fűszerezve
Németkér : Németkéri Német Kisebbségi Önkormányzat, 2004.
100. o., ill.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu