Hartmann Miklós: A széna illata

A könyv borítója

A magyarországi németek betelepülését és az azt követő évszázadok történéseit igen alapos kutatások dolgozzák fel, ezeknek az embereknek a sorsáról és történelméről számos tudományos témájú kiadvány szól. Évről évre jelennek meg család- és helytörténeti munkák, illetve a témát feldolgozó legkülönfélébb szakkönyvek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olyan regény viszont, ami egyszerre szól magyarországi németekről, több korszakot is felölel és valós adatokon alapszik ez idáig nemigen jelent meg. Ez a mű bizonyos mértékig ezt a hiányt hivatott betölteni. Remélhetőleg egyszer megjelenik majd német fordításban is, illetve más szerzőkre is ösztönzőleg hat, hogy további regényeket írjanak a témában.

A mű szerzője őseinek történetét dolgozza fel hat fejezeten keresztül a különböző generációkon átívelő események vázolásával. Az első fejezet Martin Hartmann történetével kezdődik 1744-ben, Rothenburgban. A második fejezetben már telepesként érkezik feleségével a számára ismeretlen Magyarországra, Környére. A cselekmény 1952-ben ér véget a szerző születésével.

Habár egy regényről van szó, a hangsúly kevésbé helyeződik a képszerűségre, a szépirodalmi stíluselemek megjelenítésére. Az író sokkal inkább a tényszerűségre törekszik, a mű inkább hasonlít naplóra vagy beszámolóra, ugyanakkor mindezen hiányosságok ellenére a gyakran izgalmas cselekményével képes teljesen magával ragadni az olvasót. A betelepülők útja Magyarországra nagyon veszélyes, a telepesek és utódaik élete igen kemény volt, minden egyes generációnak újabb és újabb kihívásokkal kellett szembesülnie.

A regényt azoknak ajánljuk, akik úgy szeretnének többet megtudni ezekről a kihívásokról, hogy közben a cselekmény magával ragadja őket.

Hartmann Miklós: A széna illata
Nagykanizsa : Magánkiadás, 2017.
230 o.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu