Hárs József: Szakácskönyv 1828

A könyv borítója

Egy szakácskönyvet általában csak a háziasszonyok vagy a házias urak forgatnak érdeklődéssel. Kivéve, ha az már csaknem 200 éves: hiszen ebben az esetben a receptgyűjtemény egyúttal kultúrtörténeti kuriózum is. Ez a szakácskönyv egy egykori vulkapordányi molnárcsalád kézírásos füzetének receptjeit közli két nyelven.

 

 

 

 

 

 

 

A kötetet az eredeti füzet tulajdonosa, Seyverth Teréz verse nyitja, ezt a település történetét, a korszakot és annak gasztronómiáját összefoglaló bevezető követi. A kiadvány 172 étel illetve ital elkészítését mutatja be. Egyaránt szerepelnek benne levesek, főételek és desszertek, de például a kávékészítés módját is ismerteti. Közli a bennük felhasznált hozzávalók jegyzékét, amelyben számos olyan élelmiszert találunk,amiket ma már csak elvétve használunk.

Külön érdekesség a függelékben található hónapokra lebontott ételsor, melyből szintén közelebbi képet alkothatunk a kor konyhájáról. Jól használható mutató segíti a könyv használatát, így a mostani szakácsoknak is praktikus segédeszköze lehet.

Mindazoknak ajánljuk a kötetet, akik érdeklődnek a korábbi évszázadok mindennapi életének e fontos részlete iránt.

Hárs József: Szakácskönyv 1828
Sopron : Angelicus Kft. Kiadó, 1991.
109 o. : ill.
Nyelv: magyar