Könyvtárunk értékes adományt kapott

A Magyarországi Németek Könyvtára értékes könyvadományt kapott a baden-württembergi Neresheimi Bencés Apátságtól. Immár harmadik alkalommal ajándékozták meg a Zentrumot Duna menti svábokról írt szakkönyvekkel, irodalmi kiadványokkal, művészeti albumokkal és lexikonokkal.

Martin atya Ambach Mónikával, a Zentrum igazgatójával

Köszönjük az apátságnak a felajánlást, külön köszönet illeti a zsámbéki születésű Martin atyát (szül.: Jelli Antal). A szerzetes a második világháborút követő kitelepítés után talált Németországban új otthonra. Pappá szentelésére 1957-ben került sor. Ő vezeti a kolostor könyvtárát, amelynek gyűjteménye több mint 140 000 könyvet számlál, illetve a régi könyvtárban 18 000 felbecsülhetetlen értékű antik könyv található.

A Neresheimi Apátság Régi Könyvtára

Martin atya folyamatosan figyelemmel kíséri a Zentrum és könyvtárunk tevékenységét, és magyarországi útjain mindig útba ejti intézményünket is. Rendszeresen publikál esszéket és cikkeket a magyarországi németekről és a szülőfaluja történetéről, valamint a német kitelepítettek életéről.

Kolostorépület és a templom

A bencés apátság elsősorban a temploma kapcsán ismert, mely Balthasar Neumann egy kései alkotása, és a legjelentősebb későbarokk templomok között tartják számon. Csodálatos kirándulóhely és a nyugalom szigete. Az utazok a kolostor szállójában éjszakázhatnak, amely egyben ideális konferenciahelyszín is. Nemrégiben nyílt meg az apátsági múzeum, amely a kolostor történetét mutatja be.