Walter Scherf: Lexikon der Zaubermärchen

A könyv borítója

A mesék a gyerekkor fontos részei, mindannyian sok mesét hallottunk és olvastunk. De ha meg akarjuk ismerni a mesék működését, különböző változataikat, szükségünk van egy vezérfonalra. Ilyen vezérfonal lehet Walter Scherf lexikonja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kötet az egyes meséket legismertebb címeik ábécésorrendjében tárgyalja. Beszélhetünk “legismertebb címekről”, hiszen mint az ebből a könyvből is kiderül, egy-egy elbeszélésnek több nemzeti vagy akár területi változata van. A szócikkek röviden összefoglalják a történetet, megadják a mértékadó kiadások adatait és ismertetik a különböző változatok közti különbségeket.

A lexikon tartalma nem korlátozódik a német nyelvterületre, egész Európa legfontosabb meséi szóba kerülnek, néhány utalással más földrészek változataira. Természetesen a lexikonban találunk adatokat a legismertebb mesékről is, mint a Csipkerózsika vagy a Jancsi és Juliska, de kevésbé közismert címekről is, mint A Főnixmadár története vagy A hűséges János.

A kötetet a mutatók teszik különösen értékessé. Található benne mesetípusjegyzék, motívummutató ill. személyek, névtelen munkák és formák mutatója is. A húsz illusztráció forrásait is megadják, melyeket a tárgyalt mesék egy-egy kiadásából vettek át.

A kötetet minden olyan felnőttnek ajánljuk, aki még lelkesedést érez a tündérmesék iránt és szívesen tudna meg róluk többet.

Walter Scherf: Lexikon der Zaubermärchen (Tündérmesék lexikonja)
Stuttgart : Alfred Kröner, 1982.
538 o. : ill.