Karl Wunderlich: Ein deutsches Dorf in der Baranya / Branau in Ungarn

A könyv borítója

A helytörténeti kiadványok sokfélék: némelyek rengeteg statisztikai adatot közölnek, mások falusi történetekre és népszokásokra összpontosítanak. Karl Wunderlich mecsekfalui monográfiájával megtalálta az arany középutat: az értékes történelmi és néprajzi tudásanyagon kívül számos statisztika is helyet kapott a kötetben.

 

 

 

 

 

 

 

Mecsekfaluba (németül: Sopok, ma Komlóhoz tartozik) a legtöbb magyarországi német településhez hasonlóan a 17. század első felében telepítettek németeket. Wunderlich azonban a környék történetét már a római kortól kezdődően felvázolja, de természetesen a betelepítés korszakára és az azt követő időkre koncentrál, egészen a második világháború utánig.

A kiadvány zömét a néprajzi fejezetek adják. Számos fotó és precíz leírás segítségével tudhatja meg az olvasó, hogyan zajlott le egy mecsekfalui esküvő, miként tartották ünnepeiket a falu lakói stb. Sok mecsekfalui népdal kottája is megtalálható a kötetben. A függelékben lakoslisták mellett egykori mecsekfalui családok archív képei is megtekinthetők.

A kötet kimondottan informatív és esztétikus, épp ezért nem csak mecsekfalusiaknak ajánljuk, hanem mindenkinek, akit érdekel a magyarországi németek története és szokásvilága.

Karl Wunderlich: Ein deutsches Dorf in der Baranya / Branau in Ungarn. Leben mit Sitten und Brauchtum aus der fränkischen Urheimat (Egy német falu a magyarországi Baranyában. Élet a frankföldi őshazából hozott szokásokkal)
Sersheim : Hartmann, 2009.
159 o. : ill.
Nyelv: német