Ceglédberceli füzetek – Őseink

Egy Pest vármegyei sváb falu, Ceglédbercel történetébe nyújtunk a héten betekintést. Az alábbi, a Magyarországi Németek Könyvtára állományában is fellelhető kiadvány a község történelmét és hagyományait feldolgozó sorozat tizedik kötete.

Jelen füzetben egy olyan időszakot dolgoztak fel, mely döntően befolyásolta a falu sorsát: a török kiűzése utáni időszakról, a német telepesek betelepítéséről szól ez a publikáció. A kutatások révén bepillanthatunk abba a világba, amikor messzi földről, új hazát keresve, tele reménnyel megérkeztek ezekre a földekre őseink és szembe kellett nézniük a kihívásokkal. 

Az első német telepesek 1785 és 1790 között érkeztek Bercelbe, még azelőtt, hogy a telkeken a telepesházaik felépültek volna, így az uradalom épületeiben szállásolták el őket. Lakóhelyüket és korábbi életüket hátrahagyva csodabogarakként tekintettek rájuk. Nem csak viseletükben, de ismereteikben és szaktudásukban is különböztek az itteniektől. Az első betelepítési hullám azonban nem mondható sikeresnek: a legtöbb családot igen megterhelte a többhónapos utazás, a sok megpróbáltatás és az ideiglenes lakhelyek. Fertőző betegségek következtében jócskán megfogyatkozott a betelepültek létszáma, ezért az 1780-as évek végén megkezdődtek az anyaországba irányuló visszaköltözések. Az elhagyatott települést a környék többi falvaiba érkezett német telepesek áthívásával próbálták újranépesíteni, ez a folyamat 1791-ben vette kezdetét.

Római katolikus és evangélikus egyházi anyakönyvi kivonatok alapján részletes névsort is olvashatunk a kötetben, mely a helyiek számára érdekes információkat szolgáltathat őseikről. Érdekesség, hogy térképek, illetve telepítésekről, elbocsátásokról, lélekösszeírásokról és anyakönyvi kivonatokról készült másolatokat is tartalmaz a füzet. Így egyúttal a kutatók munkájába is bepillanthatunk, akik ezen és hasonló adatok segítségével próbálják fellelni azokat az információkat, melyek az adott dokumentumok kora és minősége okán gyakran nehezen hozzáférhetőek.

Ajánljuk ezt a kiadványt elsősorban minden ceglédbercelinek és a településről elszármazottnak, hogy e történelmi áttekintés segítségével jobban megismerhessék őseik küzdelmes életét.

Ceglédberceli füzetek 10 – Őseink
Szerk.: Farkas Szabolcs, Polónyiné Zsuzsandor Ibolya, Polónyi Péter
Ceglédbercel: Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesület, 2022
81 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu