Buzási Miklós: Életem dallamai

Olvasmányunk a héten Buzási Miklós zenei autobiográfiája, melyben értékes dallamokat is felfedezhetnek a zenekedvelők a somogyszili muzsikus munkásságából.

Buzási Miklós 1934. december 4-én született Somogyszil községben. Gyermekkorának alapvető zenei forrása az édesanyja és nagynénje éneklése volt. Rádió hiányában az akkori slágerekkel és a klasszikus művekkel nem volt alkalma megismerkedni, édesanyja és nagynénje repertoárja egyházi énekekben, népdalokban és egy cigánybanda műsorából halott nótákból állt. Első hangszeres élménye az óvodában érte, ahol az óvó néni hegedűjátéka egyből elvarázsolta. A család vendéglőt üzemeltetett, ahol sokak örömére a 3-4 éves Miklós énekével szórakoztatta a betérőket. Hamar felfigyeltek mások is a tehetségére, szüleitől kapott is egy hegedűt. Az 1940-es évektől már Kaposváron éltek, ahol zeneiskolába is járhatott. Saját bevallása szerint előbb tanult meg kottát olvasni, mint az ábécét, de mindig is jobban kedvelte hallás után megtanulni a dalokat, zenéket. 

A háború évei alatt és után is érték zenei élmények: Hol az utcán masírozó német katonák dallamaival ismerkedett meg, hol pedig a szovjetek énekét hallgathatta naphosszat, amikor azok házuk egyik szobájában voltak elszállásolva. Az élet úgy hozta, hogy sokszor kellett költöznie egyik városból a másikba, majd esetleg vissza. A család Bonyhádon telepedett le, de ott nem találta kielégítőnek a zenei oktatást, így kérésére a budapesti Semmelweis utcai Nemzeti Zenedébe íratták. Gimnáziumi évei alatt is szerette volna folytatni a zenetanulást, de hogy órákat tudjon venni dr. Szentgyörgyi Páltól, az operaház egyik akkori hegedűsétől, a nyolcadik osztály elvégzése után munkába állt Pesten. Az Acélöntő és Csőgyár személyzeti osztályán dolgozott, melynek kultúrcsoportjában hegedűsként működött közre. Innen indult muzsikusi pályafutása.

Könyvéből megismerhetjük életének állomásait és azt, hogy milyen út vezetett odáig, hogy 1986-ban a hamburgi egyetemen diplomás zeneterapeuta vált belőle. A könyv fennmaradó részében több mint száz oldalon keresztül életének szakaszaira lebontva olvashatjuk a kézzel írt kottákat és dalszövegeket, melyeket gyermekkora óta gyűjtött. 

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik bővítenék zenei repertoárjukat és kíváncsiak egy zeneterapeuta élettörténetére.

Buzási Miklós: Életem dallamai (Lieder meines Lebens)
Komló: Magánkiadás, 2021
160 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu