Matthias Grecht / geboren am 8. Mai 1920

A könyv borítója

Egy ország történetét – így népcsoportunkét is – értelmezhetjük úgy, hogy tulajdonképpen egyéni sorstörténetek összességéből tevődik össze, melyeket az egyes emberek döntései, illetve országos szintű politikai döntések is meghatároznak. Tehát ha a történelmi összefüggéseket, egy országban, településen vagy családban fennálló viszonyokat szeretnénk mélyrehatóbban megismerni, érdemes az egyes emberek sorsával is foglalkoznunk.

 

 

 

 

 

 

Az itt ajánlott könyvben egy Bólyból származó magyarországi német sorsáról van szó. A szerző, Wehring Gábor már évtizedekkel ezelőtt, még gyermekként nagy érdeklődéssel hallgatta nagyapja, Grecht Mátyás történeteit. 2004-ben elhatározta, hogy lejegyzi ezeket, majd 2005-ben be is mutatta azt családjának és még akkor élő nagyapjának. Az anyagot végül ezen könyv formájában 2021-ben tárták nagyobb közönség elé Bólyban. A korabeli dokumentumokkal és értékes archív felvételekkel illusztrált könyv révén Grecht Mátyás váltakozó sorsát az 1920-as évektől egészen a 2000-es évekig követhetjük végig. Története nyolc fejezetben került feldolgozásra. Gyermekkori emlékeit követően a második világháború alatti, egyszerű katonaként megélt élményei elevenednek meg igen nagy részletességgel a harmadik és negyedik fejezetben, melyekben életének szokatlan sorsfordulatai is helyet kaptak. Köztudott, hogy az életben az idegen nyelvek ismerete előnyt jelent. Nem volt ez másként a második világháború alatt és azt követően sem. Katonaként, illetve fogságban gyakran a túlélést jelenthette, ha valakiből például tolmács lett. A kivételek viszont erősítik a szabályt. Érdekes módon ez Grecht sorsára is érvényes volt a háború alatt. Számára ugyanis az, hogy származása révén tudott németül is, inkább hátránnyal járt. Miután túlélte a doni katasztrófát, 1944-ben újra behívták a magyar hadseregbe, ahol kiderült, hogy akik megjárták a Dont, nem kell újra bevonulniuk. A kivételt a szokatlan nagykanizsai újrasorozásnál csak azok képeztek, akik tudtak németül. Így Grechtnek egészen a háború végéig a túlélésért kellett küzdenie. A könyvben ugyanakkor születésről és halálról, a családban előforduló szerencséről és szerencsétlenségről, a település történetéről, így a szovjet hadsereg bevonulásáról, továbbá a Bólyban bekövetkező politikai változásokról is lehet olvasni. A szocializmus viszonyairól és mindennapjairól is sokat megtudhatunk. A történet nyugdíjas éveivel zárul, 2004-ig végigkövetve sorsát, amikor már négy dédunokával is büszkélkedhetett.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egy olyan magyarországi német sorstörténetet olvasni, melyből kiderül, hogy egy ember élete nemcsak kortársaira, hanem utódainak életére is hatással lehet.

Gábor Wehring: Matthias Grecht. geboren am 8. Mai 1920
(Grecht Mátyás. született 1920. május 8-án.)
[Bóly : magánkiadás, 2021.]
158 o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu