Winfried Halder – Michael Serrer (szerk.): Der weite Weg gen Westen

A könyv borítója

A tények és az adatok fontos elemei a történettudománynak. De ahhoz nem elegek, hogy teljesen megértsük az eseményeket: ehhez szükség van az azokat megéltek visszaemlékezéseire is. Ebben a könyvben a menekülés, a kitelepítés ill. a németországi beilleszkedés első fázisát mutatják be olyan emberek ill. azok utódjaik beszámolóival, akik mindezt megélték.

 

 

 

 

 

 

 

A két szerkesztő bevezetőjében a kitelepítés ill. előzményeinek fent említett tényei és adatai kaptak helyet. Ezeket követik 16 ember visszaemlékezései, köztük férfiakéi és nőkéi, a mai Lengyelországban vagy Romániában éltekéi egyaránt. Különösen sokat mond Ute Reichert-Flögel írásának címe: „Heimaverlust – Heimatsuche” (azaz magyarul „Az otthon elvesztése – Az otthon keresése”). Közös jellemzője a fejezeteknek, hogy minden elbeszélő traumaként élte meg a kitelepítést és az azt követő történéseket.

A kötet utolsó részében közzéteszik a szerzők életrajzi adatait. A publikáció hiányossága, hogy csak az alcímben szereplő Rajna- és Ruhr-vidéket vizsgálja.

Mindenkinek ajánljuk a könyvet, akik testközelből szeretnék megélni a történelmet.

Winfried Halder – Michael Serrer (szerk.): Der weite Weg gen Westen. Geflohen – vertrieben – angekommen an Rhein und Ruhr
(A hosszú út nyugatra. Elmenekülve – elűzve – megérkezve a Ruhrhoz és a Rajnához)
Paderborn, München, Wien, Zürich : Ferdinand Schöningh, 2008.
187 o.
Nyelv: német