Stefan Sienerth (Hg.): „Immer die Angst im Nacken, meine Erinnerung könnte versagen”

Egy interjúkötettel gazdagodott a Magyarországi Németek Könyvtárának állománya, melyben a müncheni szerző, Stefan Sienerth délkelet-európai származású német kisebbségi írókkal folytatott beszélgetéseinek leiratai olvashatóak.

Prof. h. c. Dr. Stefan Sienerth 1948-ban született, irodalomtudós és nyelvész, korábban a nagyszebeni és a müncheni egyetemen tanított, valamint volt az Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas (IKGS) tudományos munkatársa, 2005-2013 között pedig vezette a müncheni intézetet.

Ezen interjúkötet segítségével sokszínű képet alkothatunk a német kisebbséggel rendelkező délkelet-európai régió irodalmi életéről a XX. század második felében. Dokumentálja az innen származó írók, kritikusok és műfordítók életét és munkásságát, akik visszatekintenek a diktatúra alatti életükre, írásművészetükre, és beszámolnak arról, hogyan próbálták megvetni lábukat a Német Szövetségi Köztársaság irodalmi életében. A kötetben összegyűjtött párbeszédek az életformák és tapasztalati horizontok lenyűgöző változatosságába nyújtanak betekintést, Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó, Bukarest, Temesvár, Budapest, valamint a Német Szövetségi Köztársaság és Ausztria irodalmi metropoliszai között. 

Könyvtárunk állományából ismert szerzők is megtalálhatók az interjúalanyok között, mint például Franz Heinz, Johann Lippet, Hellmut Seiler vagy éppen a magyar germanista Mádl Antal. Összesen huszonnyolc életúttal, munkássággal ismerkedhetünk meg a kötetben. 

1997-ben már kiadott a szerző egy ugyanebben a témában keletkezett gyűjteményt, melyből ebben a könyvben is megtalálható néhány interjú, majd közel húsz évvel később ezeket kiegészítve fordítók, újságírók és könyvkiadók beszélgetéseivel megjelentette az itt ajánlott művet is. 

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik a délkelet-európai régió történelme, művészete, irodalma és alkotói iránt érdeklődnek.

Stefan Sienerth (Hg.): „Immer die Angst im Nacken, meine Erinnerung könnte versagen”. Interviews mit deutschen Schriftstellern und Literaturwissenschaftlern aus Südosteuropa („Mindig féltem, hogy az emlékezetem kihagy”. Interjúk délkelet-európai német írókkal és irodalomtudósokkal)
Regensburg: Verlag Friedrich Pustet, 2015
400 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu