Endrész György – Endrész Judit: Schwätze’mer schwabisch! Rátkai sváb szótár

Egy újabb sváb szótárral bővült a Magyarországi Németek Könyvtára állománya. Nemrég jelent meg Schwätze’mer schwabisch! címmel a helyi német nyelvjárást összefoglaló rátkai sváb szótár Endrész György és Endrész Judit jóvoltából, a Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület támogatásával. Az alkotókat többek között az a cél vezérelte, hogy a nyelvtudomány figyelmét a településre irányítsák, illetve így járuljanak hozzá ahhoz, hogy ez a nyelvjárás ne vesszen ki teljesen a német nemzetiségi kultúrából.

Rátka község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Szerencs járásban, a szlovák határ közelében. Az 1700-as évek közepén telepítettek be az elnéptelenedett faluba németeket, kiknek hagyományait a község a mai napig őrzi. Nyelvjárásuk az idegen nyelvi környezet, illetve a II. világháború után történő kényszermunkára való elhurcolások ellenére több évszázadon keresztül fenn tudott maradni. A népszámlálási adatok szerint 2011-ben Rátka népességének 67 százaléka német nemzetiségű volt.



Az itt bemutatott szótár három és fél év kutatómunka után készült el, melyet Endrész György a Rátkai Idősek Klubjában végzett. Sajnos a nyelvjárást már csak a legidősebb generáció tagjai beszélik, de családtagjaikkal ők is magyarul kommunikáltak. A középkorúak még megértik, de már nem beszélik, a náluk fiatalabb generációk pedig már csak helyi mondókákból és énekekből ismerik a dialektust. A kutatás időtartama alatt a megkérdezettek fele elhunyt, – ez is bizonyítja, hogy mennyire időszerű volt lejegyezni és emléket állítani egy kihalóban lévő sváb nyelvjárásnak.

Ez a dialektus egy izgalmas ötvözete a XVIII. századi német és magyar nyelvnek. Vizsgálatakor sok érdekes dolog derül ki az akkori helyzetről: A szavak megfigyelésekor egy kép alakul ki bennünk az abban az időben élt emberek mindennapjairól, problémáiról, gondolkodásmódjáról, illetve mindenről, ami foglalkoztatta őket – mit ettek, mit éreztek, mijük volt és miből szenvedtek hiányt. Arról is többet tudhatunk meg, hogy mit tartottak helyesnek, követendőnek és mit vetettek meg.

A szótár érdekessége, hogy nemcsak szavakat tartalmaz, hanem az akkori mondatszerkesztésnek megfelelő példamondatokat is. Vannak benne egyszerű és összetett mondatok, szólások és közmondások, melyek mind izgalmassá és színesebbé teszik a kiadványt. Szintén érdekességnek számít, hogy a szótárhoz egy hanganyaggal kiegészített online verzió is készült, mely a www.ratkaiszotar.hu oldalon érhető el.

Ezt a könyvet mindazoknak ajánljuk, akik a kevésbé ismert sváb nyelvjárások iránt érdeklődnek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ez a kicsi, de különleges észak-magyarországi színfolt ne merüljön teljesen feledésbe se a nyelvészeti térképen, se a magyarországi német köztudatban.

Endrész György, Endrész Judit: Schwätze’mer schwabisch! Rátkai sváb szótár
Kiadó: Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület, Rátka, 2021. (első kiadás)
291.o.
Nyelv: magyar, német, helyi nyelvjárás

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu